Dijous passat, 16 d’abril, es va celebrar la 2a Jornada CTM de divulgació Científica, Tecnològica i Matemàtica. L’edició d’enguany va tenir lloc a l’Institut Guindàvols de Lleida.

Aquestes jornades van sorgir de la iniciativa d’alguns professors que participen habitualment a Ciència en Acció i tenen l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a l’alumnat d’una forma atractiva i motivadora. En les jornades, adreçades a l’alumnat de 4rt d’ESO i Batxillerat de l’àmbit científic i tecnològic, s’hi realitzen visites, tallers, conferències i altres activitats.

 

CTM 1


La Jornada va començar al matí amb una descoberta de l’entorna al Parc de la Mitjana realitzada per diferents tècnics del mateix parc i seguidament es va dinar en aquest espai.

A la tarda, a l’institut, es van realitzar tallers de diferents temàtiques. 

Nosaltres hi vam col·laborar oferint el taller de robòtica “Aplicació de la robòtica a un procés industrial”, en el qual els participants van simular una cadena de producció.

Cada equip, format per 3 participants, va haver de programar el seu robot per agafar un palet i deixar-lo en un altre punt de la cadena per a que el següent grup el pogués agafar. En aquest procés els equips van haver de coordinar-se per posar-se d’acord en el color i els punts on havien de deixar i recollir el palet.

Tots s’ho van passar molt bé i en els 45 minuts que durava el taller de robòtica tots van ser capaços de solucionar un repte i experimentar amb la robòtica i la programació.


CTM 2


Un cop finalitzats els tallers es va fer un breu descans per berenar i a continuació va tenir lloc la xerrada-demostració realitzada pel CESIRE. Tot seguit es va fer un Concurs de Ciència i després es va fer un sopar amb tots els participants. Per finalitzar la jornada hi havia prevista una observació astronòmica del cel de primavera però no es fa poder realitzar per causes meteorològiques. 

Tots els que vam participar a les jornades vam poder assistir a la inauguració d’un rellotge de sol dissenyat per un alumne de 2n de Batxillerat, Damià Cosialls, i construït pels alumnes de Cicles Formatius de l’Institut Guindàvols.


CTM 3

L’hora que veus és l’hora que vius

Aquesta jornada ha estat possible gràcies a la implicació de docents, divulgadors i col·laboradors que hi participen desinteressadament.